ayianapa.nu ayianapa.nu
Medlems Meny
Nyheter
Onlinelistan
Fotoalbum
Gästboken
Logga in
empty
lösenord
Logga in
Bli medlem
Glömt ditt lösenordsenord?
NewHogan045...
63 år
NewNicole4
47 år
Newsussilus...
61 år
NewVanessa1...
24 år
Brukar du l?sa Aftonbladet eller Expresen p? n?tet?
Ja Aftonbladet
Ja Expressen
Nej aldrig
PGW Produkter AB
ser till att många har råd att åka till Cypern.
HistoriaInfoSevärtMat
NöjeStränderkontakt.htmlJobb
topbox
Information

Cypern


karta

Välj stad från kartan ellerSolCypern kommer ifrån det latinska ordet Cuprum som betyder koppar. Cyperns historia kan spåras ända tillbaka till tiden för den yngre stenåldern, till ungefär år 7000 f.Kr. På Cypern upptäcktes enorma kopparfyndigheter; dessa fynd föregick bronsåldern och förde med sig oändliga rikedomar. Mineralen var så viktig för landet att en tidigare aldrig skådad export ledde till en "guldålder" åren 1400-1050 f.Kr. Vid denna tid började grekerna från fastlandet bosätta sig på Cypern och gjorde den till ett grekiskt land. Från dessa forna tider har landet bevarat sitt grekiska arv, språket, traditionerna och livsstilen. Öns ställning var sådan att mer än tio olika härskare härskade där under de kommande 27 seklen. På så sätt har dess karaktär under årens lopp berikats med drag från olika raser, kulturer och religioner.

[Läs mer om Cypern historia>>]
Ayia Napa


Ayia Napa fick sitt namn från det antikgrekiska ordet "nape" som betyder skogsdal. (Ayia Napa = den heliga skogsdalen) För länge sedan var denna sydöstra kust täckt av skog och där klostret och byn nu är beläget fanns en skogsdal med en vattenkälla. Enligt lokal tradition kom det en dag en jägare till området med sin hund.

Hund

Hunden jagade en hare som plötsligt försvann. Jägaren, som blev ledd av sin hunds skall, hittade snart öppningen till en grotta. Då han steg in i grottan blev han mycket förvånad ty framför sina ögon såg han Jungfru Marias ikon som snart blev känd över hela ön. Det verkade som om under förföljelsen av kristna under 800 - 900 f.Kr. hade några kristna omsorgsfullt valt denna plats för att gömma Jungfru Marias ikon. Denna plats förblev orörd tills 15-talet då enligt legenden en ung, nobel dam från Venedig som då var bosatt i Famagusta. Hennes far hade förbjudit henne att gifta sig med den man hon älskade för att denne var "för enkel". Hon lämnade sitt hem och flydde till Ayia Napa. Snart hade hon fört upp en kyrka och på den vägen var det som klostret fick sin början. Det nuvarande klostret byggdes omkring 1500 men i kyrkan där det finns en grotta dom vittnar om en plats för dyrkan under en mycket tidigare period.

^ Tillbaka till toppen av sidan ^
Nicosia (Lefkosia)


Nicosia ligger mitt emellan Kyrenia-kedjan i norr och Troodos bergen i söder. Nicosia har drygt 186 000 invånare och har sedan 1100-talet varit republikens huvudstad. Det är en modern storstad som sjuder av liv med butiker restauranger och diskotek, men är också säte för regering, parlament och ambassader. Hit kommer många turister trots att det inte ligger vid havet, detta p.g.a. att staden har så många intressanta sevärdheter. NicosiaSom enda huvudstad i världen är Nicosia delad på mitten av den s.k. "gröna linjen". Runt den gamla stadskärnan vid Eleftheria Square (frihetsplatsen) går en nästan fem kilometer lång ringmur från venetiansk tid. Innanför muren löper smala gränder mellan vackra sandstensbyggnader. Här kan du verkligen hitta spännande platser och ställen t.ex. Ärkebiskopens palats, utfört i nyare bysantinsk stil och alldeles intill ligger Johanneskatedralen & Nicosias domkyrka, två arkitektoniska pärlor. Inne I domkyrkan finner du freskmålningar från 1800-talet. I Nicosia hittar du också Cyperns national museum, museet för folkkonst, Cyperns hantverkscenter, Cyperns ädelstensmuseum, Omeriye - Moskén och mycket mycket mer.

^ Tillbaka till toppen av sidan ^
Limassol (Lemessos)


Limassol är cyperns näst största stad med drygt 143 000 invånare, och ligger på kustlinjen vid foten av Troodos bergen och bär smeknamnet "Little Paris of Cyprus". Limassol är Cyperns viktigaste hamnstad utöver att vara en industristad och ett underhållningscentrum. Limassol har också ett rikt nattliv med hotell, restauranger, barer, diskotek och nattklubbar. Staden består av två delar, en hotell och nöjesdel och så det ursprungliga delen som består av gamla byggnader och affärer. Omgivande områden är ideala för vintillverkning så varför inte besöka vinfabrikerna där du kan smaka på de cypriotiska specialiteter som t.ex. Commanderia som är ett rött sött dessertvin. I början av september går vinfesten av stapeln och varar i tio hela dagar. Då dukas det till fest i stadens park med mat och vin till alla som deltar i hyllningsfesten till Dionysos (vinguden) ädla dryck. Söker du speciella sevärdheter i Limassol så kan du gå och se på den fästning där Richard Lejonhjärta gifte sig med Prinsessan Berengaria av Navarra, det moderna Limassol museet och Limassol distriktets arkeologiska museum och den svala oasen med djur och plantor i det zoologiska museet KrukaDet antika Limassol blev ödelagt vid ett jordskalv och fortfarande görs nya arkeologiska fynd t.ex. rester av ett Afrodite-tempel Områden utanför Limassol stad bjuder också på attraktioner. Ca.14 km västerut ligger Kolossi borgen från 1400-talet, byggt av Johannitriddarna från Jerusalem. Den 3000 år gamla staden Curium ligger utanför byn Episkopi 19 km västerut utanför Limassol. Curium, en antik grekisk stad från 1200-talet, var en av
de mäktigaste av antikens städer. Här finns rester av
villor, mosaik, ett romerskt bad och en mycket vacker
teater som fortfarande används under sommarsäsongen. Lite västerut från Curium ligger den romerska stadion med plats till 6000 åskådare. Övriga sevärdheter i detta område är t.ex. Apollohelgedomen och Agios Georgios Alamanous - Nunnekloster. Även här görs arkeologiska utgrävningar.

^ Tillbaka till toppen av sidan ^
Larnaka


FlygIdag ligger öns huvudflygplats här och mer än halvparten av de besökande kommer hit. Staden har ett yrande cypriotiskt liv och en säregen atmosfär. Före den turkiska invasionen 1974 var dock Larnaka knappt känt utanför Cypern.

Staden bjuder även denna på en rad sevärdheter. Ruinerna av det gamla Kition, enligt legenden grundlagd av Noaks sonson Khittim, eller fortet i Larnaka som byggdes år 1625 där det nu är ett museum och friluftsteater på sommaren.

Efter ett spännande besök i den gamla stadsdelen och strandpromenaden "Seafront", kan du njuta av havet och solen på sandstranden mitt i centrala Larnaka.

I utkanten av Larnaka ligger Hala Sultan, Tekke moskén. År 649 dog Umm Harram som enligt legenden var en släkting till profeten Mohammed. Under de första arabiska attackerna mot ön uppfördes år 1816 byggdes ett palats på denna plats, där Umm Harram dog och begravdes. Tekke är ett av de viktigaste vallfärdsmålen för muslimer efter Mekka, Medina och Jerusalem med Al Aksha moskén. Kruka 2En annan mycket intressant plats är Choirokoitia som ligger 32 km från Larnaka på vägen mot Limassol. Denna plats är en boplats från den yngre stenåldern från tiden 6800 f.Kr. Utgrävningarna har blottat en av världens äldsta kulturer från den tidigaste stenåldern. Föremål som funnits i Chirokitia är utställda i Cyperns arkeologiska museum i Nicosia och i det regionala museet i Larnaka.

^ Tillbaka till toppen av sidan ^
Paphos


Denna lilla förtjusande hamnstaden Paphos, på öns västkust, har varit Cyperns huvudstad i forna tider. Staden Paphos, som har en övre och en nedre del, är upptagen i UNESCOs officiella förteckning över världens kultur- och naturskatter.På det område som sträcker sig från stadens moderna centrum fram till hamnen längs hela strandlinjen finns det otaliga historiska platser, som helt med rätta blivit upptagna i UNESCOs officiella förteckning. Konungagravarna, mosaikerna och Paphos slott är några exempel på sevärdheter. Dess historia, som sträcker sig tusentals år tillbaka i tiden, har alltid fascinerat besökare från andra delar av ön och från anda länder. AphroditeDetta är även Afrodites födelseplats, kärlekens och skönhetens gudinna, och ett magiskt centrum för dyrkan av henne. Varför inte besöka hennes födelseplats Petra tou Romiou (grekens sten) som ligger 25 km österut från Paphos. Enligt sägnen så uppsteg Afrodite ur havets vågor just på denna plats. Sägnen säger också att om man simmar runt denna klippa tio varv så blir man tio år
yngre. Det gäller dock att inte man simmar åt fel håll då
det blir tvärtom. Petra tou Romiou är förknippat med en legendarisk gränsvakt från den bysantinska tiden, Digenis Akritas, som med sina uppseendeväckande krafter höll de rövande saracenerna på avstånd. Det sägs att han vid en sådan sammandrabbning kastade ett stort stenblock (petra) mot sina fiender.

^ Tillbaka till toppen av sidan ^


Ayia Napa Paphos Nicosia Larnaca Limassol
Sponsorer
bottom
 
Sponsorer
bottom
Temperatur och väder

Väder Ayia Napa